ביולוגיה טוּ-דֶה-רסקיו

היום למדתי שאִצטלנים יכולים להציל את העולם. לא מכל הצרות שפוקדות אותו, אבל לפחות מסכנת ההתחממות הגלובלית. אלו הם יצורי-מים מוזרים, שנראים כמו מדוזות שטוחות בכל מיני צורות; כמעט כמו שקיות שמרחפות במים. אצטלן הוא יצור פשוט מאוד – "מעי" שקוף עם פה בצד אחד ופתח להפרשות בצד השני. כל מה שהחבר'ה האלו עושים הוא לסנן מים, ולאכול את הלכלוך שנמצא בהם. או בקיצור, אצטלנים מנקים מים מלוכלכים.

אז איך הם יכולים להציל את העולם? בין שאר ה"לכלוכים" שאותם הם אוכלים, נמצאות גם אצות. האצות מאחסנות בתוכן הרבה מהפחמן הדו-חמצני שנפלט לאסטמוספרה, ואחר-כך הן נאכלות על-ידי נחילי-ענק של אצטלנים. הם נעים בנחילים כל-כך גדולים, עד שהם עולים אל פני המים במיליארדיהם, ומכסים שטחים של קילומטרים רבים. נחיל-ענק של אצטלנים מסוגל "לאכול" כמויות-ענק של פחמן דו-חמצני, המגיע מהאצות. בדומה לצמחים על פני האדמה, אצטלנים מעלימים את הפחמן הדו-חמצני המזיק לסביבה.

יצורי-מים נוספים, הנקראים אצות כחולות-ירוקות, גם הם נעים באוקיינוסים בכמויות-ענק, וכמו כל הצמחים פולטים חמצן לאטמוספרה. למעשה, הם פולטים כל-כך הרבה חמצן – בדיוק כמו היערות על פני האדמה – עד שהם משנים את הרכב האטמוספרה עצמה. נשמע שיש באמתחתנו "תרופה טבעית" לשתי בעיות: גם הלכלוך במים וגם הפחמן הדו-חמצני שאנחנו מייצרים.

אבל כנראה שגם האצטלנים וגם האצות הכחולות-ירוקות לא עומדים בעומס, אחרת רמות הפחמן הדו-חמצני לא היו מגיעות למצבן הנוכחי. אולי צריך לפתח את הנושא הזה, אם על-ידי סיוע לריבוי האצטלנים ואם על-ידי פיתוח של מערכות סינון הפועלות באותו אופן. בהחלט נחמד לגלות שאפשר לנקות את הסביבה בצורה ירוקה, מתנת אימא-אדמה בכבודה ובעצמה. ותודה לסרטי מדע-טבע, שהחכימוני עד הלום.

2 Replies to “ביולוגיה טוּ-דֶה-רסקיו”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *