פיתוח חדשני בתחום ההולוגרפיה
מתי בפעם האחרונה ראיתם הולוגרמה תלת-ממדית מרחפת מול עיניכם, בלי משקפי 3D ובלי קסדות מסורבלות?
חברה יפנית בשם Burton (בשיתוף מכון AIST ואוניברסיטת Keio), הצליחה ליצור טכנולוגיית לייזר-פלזמה שיכולה להקרין עצמים תלת-ממדיים במרחב. לא צריך להקרין את הלייזר על גבי משטח, כפי שנהוג היה לעשות עד כה; הלייזר פשוט פוגע בנקודות רבות באוויר, ובדיוק כמו מופע לייזר רגיל – ניתן להקרין באמצעותו כל עצם או דמות באוויר ובמים.
הטכנולוגיה הומצאה על-ידי החברה ב-2006, אבל הוצגה לראשונה בפומבי רק בינואר 2012, בכנס CES 2012 בלאס וגאס. חברת "ברטון" מייעדת את ההמצאה לצורכי פרסום ובידור, וכן כשלט אזהרה מפני אסונות טבע, שיוקרן מעל ערים שלמות. אומנם הטכנולוגיה עדיין בחיתוליה, ולא נוכל לראות את אובי-וואן-קנובי בתלת-ממד, אבל זו בהחלט קפיצת דרך משמעותית בתחום ההולוגרפיה.
ואם תמונה שווה אלף מילים, סרטון וידיאו שווה יותר: *
איך זה פועל?
מדובר בלייזר אינפרה-אדום שמשגר 100 פולסים בשנייה, כאשר כל פולס נמשך מיליארדית שנייה (ננו-שנייה). הפולסים מכוונים ומוגברים באמצעות סדרת עדשות ומראות, שמרכזות אותם בנקודה מסוימת במרחב, במרחקים של עד כמה מטרים.
נקודת הפגיעה של הלייזר באוויר, מחממת את המולקולות וגורמת ליצירת פלזמה זוהרת. הקרנה של מאות או אלפי נקודות בשנייה יוצרת דמות קבועה, ובקרוב ניתן יהיה לשלב גם לייזרים בצבעים שונים.
כנראה שלא ירחק היום בו נוכל לייצר דמויות מוקרנות של ממש, כמו בסרטי המדע הבדיוני.
* המוזיקה המשובחת בסרטון, לכל מי שתהה:
עדכון אפריל 2012
הולוגרמה תלת-ממדית של טופאק, שנראית מציאותית להחריד.
לא ברור לי באיזו טכנולוגיה השתמשו כאן, אבל התוצאה מדהימה!