סדק חברתי

בימים כאלה, כשיותר מרבע מיליון איש יוצאים לרחובות ורוקעים ברגליהם כבר שלושה שבועות, מתחילים להבין באמת ובתמים למה התכוון מרקס כשאמר שהכול מתחיל מהכלכלה. אם קוטג' עולה כמו דלק ודירה היא רק חלום רחוק – אין שום סיכוי לרווחה אמיתית.

בישראל משלמים מסים ישירים נמוכים, בהשוואה לשאר המדינות המפותחות (OECD). אבל חלק מהבעיה טמון במסים העקיפים (כגון מס בלו על דלק, סולר ובנזין), וכן ביוקר המחיה הכללי שהופך פה הכול ליקר בצורה מחרידה (מוצרי מזון, נדל"ן ועוד).

במדינות מפותחות אחרות האזרחים אומנם משלמים מסים כבדים, אבל מקבלים בחזרה משכנתאות נמוכות להפליא, רפואה ציבורית כמעט בחינם וחינוך כמעט חינם. מעמד הביניים בישראל משלם את מרבית המס, אבל לא מקבל עבורו את שירותי הרווחה שצוינו לעיל.

לכן הגיע הזמן:

  • לקצץ את מס "בלו" החזירי שגובה הממשלה על דלק. לא ייתכן שליטר דלק יעלה בפועל 2.3 ש"ח, אבל הממשלה תגבה עליו מס של יותר מ-3 ש"ח, רק כי היא רוצה למלא את הכיסים שלה על חשבוננו (וזה עוד לפני מע"מ).
  • לפקח על מחירי נדל"ן ומוצרים בסיסיים, כגון מים, מזון ודלק. לא ייתכן שכל בעל-ממון יקנה 5 דירות להשקעה, ויגבה שכר-דירה כראות עיניו. המצב הזה גם מוריד את היצע הדירות בשוק, וגם גורם לעלייה דרמטית במחירי הנדל"ן (אפילו בארה"ב הבינו את זה כבר ב-1930). זה כמו לתת לשלושה אנשים לקנות את כל הלחם מהחנויות בכל הארץ, בלי להשאיר יותר מדי לאחרים. בנוגע לחוק הוד"לים, עוד לא הבנתי את האינטרסים של מי הוא ישרת – של העם או של בעלי ההון.
    אותו כנ"ל בנוגע למים – לא ייתכן שמחירי המים ממשיכים לצבור פה תאוצה, על סמך העובדה שהביקוש למים קשיח יותר מביקוש לכל מוצר אחר. אבל פה הפתרונות כבר מתחילים לצוץ מזה כמה שנים, בדמות התפלת מים מאסיבית ופיקוח על מחירי המים.
  • להפסיק לתת פה דירות על ימין ועל שמאל לתושבי חוץ ולמשקיעים מחו"ל, עם הטבות מס מפליגות. בסופו של דבר אזרחי המדינה נשארים עם היצע נמוך מאוד של דירות, שגורם לעשרות אנשים להילחם על כל דירה כמו עדת-זאבים מורעבת. הבעיה הזו היא חלק משמעותי ממחירי הנדל"ן הגבוהים הקיימים כיום.
  • להעביר כספים ממקורות אחרים לטובת בריאות, חינוך ורווחה כללית (וכן, האפשרות לקנות דירה במחיר שפוי נכללת במונח "רווחה כללית"). ולשאלת השאלות – מאיפה ניקח את הכסף?
    אולי מאיזה תקציב ממשלתי לתרבות ותיאטרון, שמהווה לוקסוס בימים בהם קוטג' עולה כמו דלק; אולי ממיליארדי השקלים העודפים שמצטברים בקופת המדינה כבר כמה שנים טובות; אולי ממיסוי הוגן של בעלי ההון, שכרגע משלמים פחות מס ממעמד הביניים; אולי מהתנחלויות לא-חוקיות של 20 איש על גבעה, שממשיכות לחסל פה מאות מיליוני שקלים; אולי מתקציבי חרדים שלא עובדים ולא משלמים מס למדינה. לא חסר מקורות – חסר רק הרצון להשתמש בהם (ועוד לא אמרתי כלום על התקציב הכי גדול, ששותה פה את כל הכסף במדינה… אופס, כמעט נפלט).
  • להנהיג תחבורה ציבורית יעילה וזולה, שתאפשר ליותר אנשים לגור מחוץ לתל-אביב. הדבר הזה גם יאפשר ליותר אנשים ליהנות מתחבורה ציבורית שפויה, וגם יוריד אוטומטית את מחירי הנדל"ן.

אני ממש לא כלכלן, אבל יש לי עיניים בראש ושכל בקודקוד. לצערי הרב אני גם פסימי לא קטן בכל הנוגע ליכולתו של היחיד לחולל שינוי; אבל במקביל אני מקווה שעשרות אלפי המפגינים יחוללו שינוי כלשהו אצל נבחרינו.

5 Replies to “סדק חברתי”

  1. "הממשלה רוצה למלא את כיסה על חשבוננו", אני אתמקד באמירה הזו. גם אני לא כלכלן, אבל המדינה (ולא הממשלה) גובה מיסים ישירים ועקיפים בשביל מטרה מסויימת, כדי שתוכל לפעול ולעשות. כמו שאמר בפשטות הבלוגר גן אנוכי: הוצאות=הכנסות.
    אם תוריד את המיסים העקיפים הנ"ל, כמו הבלו על הדלק ולמדינה לא יהיה כסף, כל שאר התוכניות היפות שאתה חולם לא יוכלו לצאת לפועל.
    חוץ מזה, במס עקיף על הדלק יש משהו "נכון" יותר, מי שמשתמש ביותר דלק – ישלם יותר ואולי יסע פחות.

    1. בשביל מה אני משלם מסים? בשביל מה אני משלם ביטוח בריאות חובה?
      בשביל שהממשלה / מדינה תחפש עוד דרכים לנבור לי עמוק יותר בכיס?

      מדינת ישראל מתנהגת כמו אחרון החזירים וגובה מס דלק שערורייתי. אפשר לגבות משהו קצת יותר שפוי, כמו באירופה למשל. אבל לא, בשביל מה… למה לפעול לטובת האזרחים. הרי לא זו מטרתה של מדינה….

      למה צריך להיות בסדר, אם הרוב הדומם משלם וסותם?
      ברור שאפשר למצוא הצדקה גם לזה, או לכל מס דרקוני אחר.

      1. גם אני רוצה מיסים נמוכים יותר אבל זכויות והטבות נרחבות יותר,אבל משום מה זה לא הולך ביחד.
        הדרך היחידה לבדוק האם מזמברים לנו את הצורה היא פשוט להשוות את הוצאות המדינה מול הכנסותיה.
        קישרת לכתבה משנת 2007, אני מקשר לכתבה מההווה (שגם תומכת בדעה שלך להקטין את המיסוי העקיף ולהותיר על כנו את המיסוי הישיר + ביטול הנחות מיסוי ישיר):
        http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4104941,00.html

        הולך דווקא להיות חסר מלאן כסף לכל החלומות של המעופפים.

        1. בשורה הראשונה אתה מתייחס למסים ישירים. לא על זה אני מדבר.
          המיסוי העקיף לא מקנה שום זכויות והטבות.

          אין לי בעיה עם מסים, כל עוד אני מקבל תמורה עבורם (חינוך חינם, רפואה ציבורית וכן, אפילו משכנתאות נמוכות). אבל בישראל רק משלמים; מה מקבלים? לא ברור.

          שים לב לקישור בסעיף 5 – הרצאה של דר' ירון זליכה, החשב הכללי לשעבר, שאומר בדיוק למה ישראל היא הענייה בין כל המדינות המפותחות (רמז: הון-שלטון, ריכוזיות ושחיתות).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *