ניקולה טסלה: אחרון המכשפים

טסלה המדען

ניקולה טסלה
מקור: Wikipedia

בעלילתו הבדיונית של הסרט "היוקרה", משולבת דמות אמתית אחת מן ההיסטוריה של המדע – ניקולה טסלה (Nikola Tesla). הקוסם אנג`יר פונה אל טסלה בבקשה שיבנה עבורו מכונה שתייצר את הקסם הגדול מכולם, ובתוך כך רומז לנו שמאחורי כל קסם מסתתר מדע מוצק. קצת מאכזב, אבל בעצם הגיוני – יכול מאוד להיות שמאחורי כל דבר שאינו מובן לנו, מסתתר עיקרון לא מוכר של היקום שעדיין יש לגלות.

טסלה האמיתי היה מדען, איש חזון ומיסטיקן חובב שלא שם את לבו לכסף, והעדיף להיטיב את עתידו של המין האנושי. הוא נולד בחצות הליל שבין ה-9 ל-10 ביולי, 1856, באזור שכיום נמצא בקרואטיה. אחרי שאחיו מת בתאונה, הוא החל לסבול מהבזקים מוזרים שראה מול עיניו ובעיני רוחו, ואלו רדפו אותו כל חייו. הבזקים אלו הם שהולידו בסופו של דבר יותר מ-700 פטנטים והמצאות בתחום הנדסת החשמל: זרם חילופין שמספק חשמל לכל פינה בכדור הארץ, שנאי טסלה, אור פלורוסנט, שדה מגנטי מתחלף, שלט רחוק, מנוע חשמלי וכן יחידת טסלה למדידת צפיפות שטף השדה המגנטי וגם גלי רדיו וקרני רנטגן (אותם גילה, מסתבר, לפני מרקוני ורנטגן, אבל לא זכה להכרה בשל כך).

עשרות אם לא מאות ספרים נכתבו על טסלה, בניסיון לפצח את התעלומות סביבו (ויש לא מעט), אבל מה שהופך את טסלה ממדען למכשף האולטימטיבי הוא לא המצאותיו שיושמו בפועל, אלא אותם רעיונות שעדיין נשארו רשומים במחברותיו במוזיאון המוקדש לו בעיר בלגרד. אותם פנקסים עלומים כנראה טומנים בחובם סודות טכנולוגיים הגובלים במיסטיקה של ממש – סודות שמהם ההיסטוריה בחרה להתעלם במשך עשרות שנים.

חשמל אלחוטי

אחרי שבנה מנועים בזרם חילופין של 60 הרץ, תהה טסלה מה ניתן יהיה להשיג באמצעות זרם בתדירויות של 10,000 הרץ ואף יותר. הוא חקר את הרעיון הזה במשך כ-15 שנה, והבין שבכל מעגל חשמלי הקבל משמש כמכל אגירה וסליל ההשראה משמש כקפיץ. בצורה כזו, מעגל חשמלי יכול להגביר אותות חשמליים ולהעלות אותם למתחים גבוהים יותר ויותר. כנראה שהרעיון הזה יכול היה לפתור את בעיית האנרגיה העולמית.

סליל טסלהאחת מהמצאותיו הגדולות ביותר של טסלה נקראת "משדר-מגביר" (Magnifying Transmitter), או "סליל טסלה" כפי שהוא נקרא היום (Tesla Coil). סלילי טסלה מפיקים תהודות חשמליות שיכולות להעביר חשמל ונתונים באופן אלחוטי – ללא כבלים. אני אתעכב מעט על הרעיון הזה, כיוון שבעולם של היום – שבו טלפונים סלולריים ואינטרנט אלחוטי מתרוצצים חופשי – זה לא נשמע כל כך מהפכני.

כדי לסבר את האוזן צריך לזכור שאת החשמל שלנו אנו מקבלים בצורה חוטית – על ידי קווי מתח הנפרשים לאורך עשרות, מאות ואלפי קילומטרים. בעצם, עד היום תחנות כוח מעבירות חשמל מהטורבינות שלהן רק על ידי קווי מתח, ולא באופן אלחוטי.

אבל טסלה הבין כבר בסוף המאה ה-19 שיש קשר דו-צדדי בין משדר למקלט: המשדר שולח גלי רדיו דרך האוויר אל המקלט, ולאחר מכן עובר זרם חוזר מהמקלט אל המשדר באמצעות ההארקה באדמה. כדור הארץ עצמו משמש לסגירת המעגל החשמלי, וטסלה חשב שניתן יהיה להפוך את התהליך: במקום לשדר גלי רדיו באטמוספירה, אפשר לשדר גלים דרך האדמה ישירות אל המקלט, והאטמוספירה תסגור את המעגל.

בליל ה-3 ביולי, 1899, בקולורדו ספרינגס, טסלה הזרים גלים אלקטרומגנטיים לתוך קרום כדור הארץ, עד שהגיעו לתדירות התהודה החשמלית של כוכב הלכת שלנו (בסביבות 10 הרץ – קרוב מאוד לתהודת שומאן, בת 7.83 הרץ, שמפיקים ברקים). טסלה גילה שאפשר לגרום לכל כדור הארץ להדהד, בדיוק כפי שפעמון יהדהד אם נקיש לידו באצבעותינו. הטעינה הזו של אנרגיה אלקטרומגנטית תגרום לכל כדור הארץ להדהד מרוב אנרגיה, וכך אפשר יהיה להתחבר אליה באמצעות תחנות קליטה המפוזרות בכל רחבי הפלנטה. זה היה אחד מחזונותיו הגדולים של טסלה – העברה אלחוטית של חשמל ותקשורת לכל פינה בעולם, מה שיקשור יחד את האנושות, יביא סוף לעוני ולרעב וימנע מלחמות עתידיות.

בניסויו בקולורדו ספרינגס טסלה בדק תדירויות שונות, ובהן תדירויות נמוכות מאוד – ELF (בנות 8 עד 20 הרץ) ו-VLF (בנות 20 עד 40 הרץ) – כמו גם תדירויות נמוכות (40 עד 100 הרץ). טסלה גילה שהתדירויות הנמוכות מאוד (ELF) עלולות להיות מסוכנות לאדם, ולכן התדירות בה מועבר חשמל בארצות הברית עד היום היא אותה תדירות גבוהה יותר שבה השתמש טסלה – 60 הרץ.

שטיפת מוח ושליטה בכוחות הטבע

תגליותיו של טסלה בתחום התדירויות הנמוכות מאוד (ELF) שימשו פתח למחקר נוסף של ד"ר אנדריה פוהריץ' (Puharich) וד"ר רוברט בק (Beck). במרץ 1977 השניים בנו מחולל גלים מגנטיים במעבדה באוסינינג, ניו יורק. להלן סיכום מקוצר של תגליותיהם המפליאות:

המוח רגיש מאוד לתדירות מרכזית של 8 הרץ (גלי אלפא), שיוצרת מצב של נינוחות ורוגע, כמו במדיטציה (שוב דומה לתהודת שומאן בת 7.83 הרץ, שנמצאת בכדור הארץ באופן טבעי). תדירויות אחרות – נמוכות או גבוהות יותר מ-8 הרץ – גורמות לשכפול דנ"א ולתופעות בלתי רצויות:

תדירות של 4 הרץ לערך יוצרת מחלות (ובהן כנראה גם סרטן ואיידס); בעכברים דרושה תדירות של 20 עד 25 הרץ במשך חודשיים על מנת ליצור סרטן.

תדירות של 6.6 הרץ במשך יום עד 3 ימים יוצרת דיכאון פסיכולוגי, כאבי ראש כתוצאה ממתח, הפרעות בזיכרון ועוד. תדירויות גבוהות מ-8 הרץ במשך יום עד שלושה ימים (10.8, 11 ועד 15 הרץ) יוצרות התנהגות מאנית, שעלולה להתפתח לכדי מהומות ופרעות בסיטואציה בה מדובר בקהל.

התגליות של פוהריץ' ושל בק לא נעצרו ביצורים אורגניים. כיוון שטבעם של כל הדברים הוא חשמלי, וכיוון שכדור הארץ עצמו מלא במאגמה – שהיא ברזל מותך מוליך חשמל – תדירויות מסוימות, המכוונות אל האטמוספרה או אל ליבת כדור הארץ, יכולות ליצור סערות (11 הרץ) או רעידות אדמה והתפרצויות הרי געש (6 הרץ).

ב-28 באפריל 1997, שר הביטחון האמריקאי דאז – ויליאם כהן – השתתף בכנס בנושא טרור. בכנס התייחס כהן, בין שאר הדברים, לנשק אלקטרומגנטי המסוגל לחולל שינויים במזג האוויר, רעידות אדמה וכן התפרצויות הרי געש. אם נציג של ממשלת ארצות הברית מביע חששות מסוג כזה, כנראה שיש משהו אמיתי מאחורי הדברים. גם החזאי האמריקאי, סקוט סטיבנס, טען ב-2005 כי הוריקן קטרינה נוצר וחוזק על ידי מחולל אלקטרומגנטי כלשהו – נשק מימי המלחמה הקרה. זה דומה גם לטענותיו של ד"ר אנדריה פוהריץ' אודות נשק אלקטרומגנטי, שבו השתמשו הרוסים בשנות ה-70 כדי לתקוף את ארצות הברית (מהוריקנים ורעידות אדמה ועד יצירת מתח וחרדות באמצעות אותו נשק – אבל בתדירות שונה).

אבל יש גם חדשות טובות – פוהריץ' ובק גילו שתדירות גלי אלפא, דהיינו 8 הרץ, יכולה לבטל את ההשפעות הבלתי רצויות של כל שאר התדירויות ה"רעות".

הנשק המושלם

שניים מרעיונותיו הגדולים הנוספים של טסלה היו "קרן המוות" ו"מגן האנרגיה", המבוססים על גלים אלקטרומגנטיים סקאלאריים, כנראה, ולא וקטוריים כפי שמוכרים לנו (אם כי לא ברור לי איך יוצרים גל א"מ סקאלארי שיכול לנוע לכל כיוון, שהרי אז כבר יש לו וקטור). טסלה פיתח את הרעיונות הללו על מנת ליצור את הנשק המושלם ואת המגן המושלם שימנעו מלחמות בעתיד.

קרן המוות של טסלה (Tesla Howitzer / Tesla Death Ray) מבוססת על אינטרפרומטריה של שתי קרניים אלקרומגנטיות (סקאלאריות) המשוגרות למקום המטרה. במרחק מסוים מתאחדות הקרניים לכדי אנרגיה אלקטרומגנטית וקטורית ("רגילה"), המשמידה את המטרה בעודה באוויר.

קרן המוות של טסלה

 

מגן האנרגיה של טסלה (Tesla Shield / Tesla Dome) מבוסס על שיטה דומה, אך במקום קרניים מרוכזות נעשה בו שימוש באינטרפרומטריה תלת ממדית של גלים כדוריים. הגלים הסקאלאריים נפגשים זה עם זה במרחק מסוים, בו הם יוצרים "קליפות אנרגיה" וקטוריות שאותן לא ניתן לעבור; כל טיל או כלי טיס המגיע מבחוץ דינו להתפוצץ במגע עם הקליפות החיצוניות.

מגן האנרגיה של טסלה

 

טסלה בערוב ימיו

רעיונות אלה היו אזוטריים מדי לתקופתו של טסלה והוא לא יישם אותם בפועל.

טסלה חזר לניו יורק בשנת 1900 והמשיך בעבודתו בתחום הנדסת החשמל, אך לצערו הרב לא היה לו מספיק מימון על מנת להתקדם. הוא ריכז את מאמציו בהנדסה מכנית וניסה ליצור טורבינה מהפכנית ללא להבים. בטורבינה של טסלה, קיטור רב עוצמה אמור לסובב שורה של דיסקיות דקות וצפופות במהירויות של יותר מ-10,000 סיבובים בדקה; אך בפועל, הדיסקיות לא יכלו לעמוד בלחץ. במקום זאת, טסלה רשם פטנט על מד מהירות לרכב המבוסס על אותו עיקרון, ובמשך 20 שנה חי מן התמלוגים.

בשנת 1931 חגג טסלה יום הולדת 75 וזכה לפרסום מחודש בעקבות כתבה במגזין טיים. טסלה ניצל את הפרסום על מנת להזהיר את העולם מפני מלחמות, וקידם את רעיון "קרן המוות" שלו – שתוכל לקיים מאזן אימה נגד כל אויב. בשנת 1937 טסלה נדרס על ידי מונית בשעת הטיול היומי שלו. הוא מעולם לא התאושש מהתאונה ונפטר ב-8 לינואר 1943. כיום קיימות "אגודות טסלה" כאלה ואחרות בעולם, שמטרתן לקדם את רעיונותיו הרבים ולהביאם לכדי יישום.

 

תגובה אחת ל “ניקולה טסלה: אחרון המכשפים”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *