מה עושים עם 100 אלף או מיליון ש"ח? איך כדאי להשקיע כסף פנוי?
לפעמים מגיע אלינו סכום כסף כזה או אחר, אם בעקבות התנהלות כלכלית נכונה ואם בעקבות כוח עליון (ירושה ואולי אפילו זכייה בלוטו). מה הכי כדאי לעשות במצב כזה? איפה והאם מומלץ להשקיע את הכסף?
לפני שמתחילים גילוי נאות – אני לא יועץ השקעות, לא יועץ פנסיוני ולא סוכן ביטוח. אני אדם מהשורה שלמד דבר או שניים מתוך ניסיון חיים, כולל כמה טעויות קטנות שעלו לי קצת ביוקר, אבל לימדו אותי לקחים חשובים.
הטיפים שאני מציע כאן הם אך ורק מנקודת המבט שלי. אין להסתמך רק על המאמר הזה כדי לקבל החלטות פיננסיות.
איפה כדאי להשקיע כסף פנוי
הגיע לידיכם סכום כסף כזה או אחר? לא משנה אם מדובר בכמה אלפי שקלים, מאות אלפי שקלים או אפילו מיליונים; כדי לדעת מה כדאי לעשות עם הכסף – אתם צריכים לענות לעצמכם על 3 שאלות מקדימות:
- עבור מה הכסף מיועד? – חופשה? קניית רכב או בית? פרישה מעבודה או משהו אחר?
- מה טווח ההשקעה הרלוונטי לכם? – לפי התשובה לשאלה הראשונה, תוכלו להחליט מה משך ההשקעה הרצוי: עד 5 שנים, עד 10 שנים או מעבר לכך.
- האם אתם נוטלי סיכונים או מעדיפים להימנע מסיכון? – לפי התשובה לשאלה זו, תוכלו להחליט מהו אפיק ההשקעה הכי מתאים לכם.
חשוב לציין 1 – אני יוצא מנקודת הנחה שיש לכם קרן פנסיה כלשהי, שאליה אתם מפקידים בקביעות בלי קשר לסכום הכסף שנפל בחלקכם. לפיכך כאן לא נדבר על פנסיה או על קופות גמל לתמלוגים, מכיוון שמדובר בכסף שאינו נזיל (כל משיכה טרם הפרישה תגרור 35% מס מהשקל הראשון – וחבל).
חשוב לציין 2 – אם יש לכם מינוס בבנק, הלוואות או חובות (שאינם משכנתא), עדיף להשתמש בכל כסף פנוי כדי לסגור אותם טרם כל השקעה. הריבית על מינוס, הלוואה או חוב בדרך כלל גבוהה מדי, ולא ניתן להבטיח שהתשואות באפיקי ההשקעה האחרים יצליחו לכסות על כך.
הנה כמה אפשרויות השקעה נזילות של כסף פנוי (לא כולל דמי ניהול, שהם עמלות הנגבות על ידי הגוף המנהל את הכספים).
קרן כספית
מאגדת מסלולי השקעה סולידיים בסיכון נמוך, כגון אגרות חוב (אג"ח), פקדונות שונים, מזומן ועוד. ביצועי הקרן תלויים בריבית במשק – ככל שהריבית גבוהה יותר (כמו בימינו 4.5%), כך תרוויחו יותר תשואה על הכסף שיישב בקרן.
לפיכך קרן כספית איננה אפיק השקעה, אלא אפיק חניה בלבד. הריבית מספיקה בדרך כלל כדי לאזן את האינפלציה ששוחקת את ערכו של הכסף, אם היה יושב בחשבון העובר ושב שלכם (או בארנק או מתחת לבלטות).
מאה אלף שקלים בריבית שנתית של 4.5% יהפכו תוך שנה ל-104,500 שקל. תוך 5 שנים תגיעו ליותר מ-124 אלף שקלים, ותוך עשור יצטברו לכם מעל 155 אלף שקל. כל זאת בהנחה שהריבית במשק תישאר 4.5 לאורך כל תקופת ההשקעה. אם הריבית תרד משמעותית, התשואה תפחת בהתאם ויהיה עדיף לעבור לאפיק אחר.
מומלץ להוסיף לקרן סכומי כסף נוספים מדי חודש, כדי להגדיל את הסכום הסופי.
נזילות – הכסף נזיל בכל רגע נתון. אם תשלפו אותו, כולו או חלקו, תשלמו מס רווח הון לפי ההפרש בין הריבית שקיבלתם ובין האינפלציה. אם הריבית נמוכה מהאינפלציה, לא תשלמו מס כלל – ולהפך.
למה זה מתאים? בעיקר למטרות קצרות טווח, כגון קרן לשעת חירום, יציאה לחופשה, רכישת רכב וכן הלאה.
קופת גמל להשקעה
קופ"ג להשקעה היא מוצר חיסכון המוגבל בהפקדה השנתית שלו (נכון לעכשיו עד 79 אלף שקל בשנה). עם זאת מדובר באפיק השקעה משתלם יחסית, בו ניתן לבחור במסלולים בסיכון נמוך, בינוני או גבוה – וליהנות מתשואה בהתאם.
כדאי לדעת – מוצר דומה לקופ"ג להשקעה הוא פוליסת חיסכון, שאינה מוגבלת בהפקדות.
נזילות – מיידית עם מס רווח הון בגובה 25 אחוז על כל שליפה של כסף. מי שיתאפק ויחסוך שם כסף עד גיל 60, יוכל לקבל אותו כקצבה חודשית ללא מס כלל. בצורה כזו אפשר אפשר לצבור סכומים משמעותיים, תוספת נאה בהחלט לפנסיה.
למה זה מתאים? לכל מטרה, בהתאם לסכום שנצבר. מאה אלף שקל במסלול בסיכון גבוה, שיכול להגיע גם ל-10 אחוז בשנה, יניבו לכם תוך שנה 110 אלף שקל, תוך 5 שנים 160 אלף שקל ותוך 20 שנה מעל 670 אלף שקל.
קרן השתלמות
קרן השתלמות היא אפיק חיסכון משתלם במיוחד, מכיוון שהיא פטורה ממס רווחי הון עד לגובה הפקדות מסוים מדי שנה. עם זאת חשוב לזכור שאפיק זה לא תמיד רלוונטי לשכירים, מכיוון שהדבר תלוי במעסיק. עצמאים, לעומת זאת, יכולים לפתוח לעצמם קרן השתלמות בלי בעיה.
נזילות – רק אחרי 6 שנים מיום ההקמה, עם פטור ממס רווחי הון עבור הפקדות עד גובה מסוים בכל שנה. מצד שני – אפשר לתת לכסף הזה לשבת שם עד בלי די, לצבור ריבית גבוהה ולהגיע למיליוני שקלים (תלוי מתי התחלתם, כמה אתם משקיעים ובאיזה מסלול).
למה זה מתאים? מסלולי ההשקעה ורמות הסיכון בקרנות השתלמות הם מגוונים, תלוי בצרכים שלכם (כפי שהוצגו בשאלות המקדימות בתחילת המאמר): מסלולים סולידיים בסיכון נמוך (4-5 אחוז בשנה), מסלולים בסיכון בינוני (6-7 אחוז בשנה) ומסלולים בסיכון גבוה (8 אחוז ומעלה).
סכומים אלו יכולים לשמש כמעט לכל מטרה – החל מחופשה וכלה בהון עצמי לדירה ראשונה. אם תפקידו סכומי כסף נוספים מדי חודש, תגדילו את הסכום הסופי.
השקעות פסיביות בבורסה
מדוע "פסיביות"? מכיוון שכאן לא מדובר במסחר רגיל בבורסה, כפי שרובנו מדמיין. המטרה היא לא לבחור מניות ספציפיות בניסיון להכות את תשואת השוק, אלא להשקיע כספים בצורה מתמשכת במדדי מניות רחבים לאורך 20 שנה ויותר.
לדוגמה, מי שהשקיע בשנת 2000 סכום ראשוני של 100 אלף שקל במדד המניות הידוע S&P 500 – כעת נצברו לטובתו מעל 570 אלף שקל. אם בנוסף להשקעה הראשונית היה מפקיד עוד אלף שקל בחשבון מדי חודש, כעת היו לו מעל 1.37 מיליון שקל.
מבחינה היסטורית, לאורך זמן של 20 שנים ומעלה, כמעט שלא ניתן להפסיד בהשקעות פסיביות במדדי מניות רחבים.
נזילות – מיידית עם מס רווח הון בגובה 25 אחוז בכל שליפה של כסף.
למה זה מתאים? לכל מטרה, רק תבחרו.
נדל"ן להשקעה
נכון ל-2021 ל-67% מהישראלים יש דירה בבעלותם, אם לצורכי מגורים ואם לצורכי השקעה. רכישת דירה להשקעה תאפשר לכם לקבל שכר דירה, שישלם לכם את המשכנתא.
כדאי לדעת – אם מדובר בדירה ראשונה, תצטרכו הון עצמי בגובה 25% מערך הדירה; בדירה שנייה ומעלה זה כבר מטפס לכדי 50% הון עצמי.
התשואה בנדל"ן להשקעה נעה בדרך כלל סביב 1 עד 3 אחוז בשנה; זאת בשל העובדה שצריך למצוא שוכרים כל פעם מחדש, לתקן בלאי ותקלות וכן הלאה. זוהי תשואה נמוכה בהשוואה לאפיקים האחרים שהוצעו כאן. למרות זאת – אם תהיה לכם יותר מדירה אחת להשקעה, תוכלו להרוויח מספיק כסף כדי להתקיים גם בלי לעבוד.
נזילות – לא נזיל. הכסף שהשקעתם בדירה נשאר "נעול" עד למכירתה. יש אנשים שקונים ומוכרים דירות בשרשרת, בשיטה הנקראת מינוף: קונים דירה, משפצים אותה ומשכירים לתקופה מסוימת – ואחרי שמחיר הדירה עלה, מוכרים אותה ברווח כדי לקנות דירה בסכום גדול יותר וכן הלאה.
למה זה מתאים? למי שיש כסף וסבלנות לעסוק בנושא, כדי להרוויח שכר דירה מכמה שיותר נכסים, או למנף את הדירות הקודמות לדירות אחרות. מצד שני, אפשר להסתפק בדירה אחת להשקעה שתספק סכום חודשי קבוע – לצד אפיקי השקעה נוספים. גיוון בהשקעות עושה רק טוב.
השקעות אלטרנטיביות
נכסים שנסחרים מחוץ לשוק ההון הרגיל – קרנות גידור, אנרגיה, תשתיות, נדל"ן מניב, קריפטו, סטארטאפים ועוד. לרוב מדובר בהשקעות בסכומים גבוהים למשקיעים כשירים בלבד (כמה מיליוני שקלים מינימום), אך כיום התחום פתוח גם למשקיעים בינוניים וקטנים.
מדובר בהשקעות פחות תנודתיות בהשוואה לאפיקים הנסחרים בבורסה, אך ברמת סיכון די גבוהה (ולמעשה כל האפיקים שצוינו לעיל, כולל פנסיות, נסחרים בבורסה בדרך כלשהי).
נזילות – נמוכה מאוד. אפיק השקעה לטווח ארוך.
למה זה מתאים? בעיקר למי שיש כסף, מעוניין להשקיע לטווח ארוך ומבין מספיק בנושא כדי להיכנס בדלת הזו.